1.2 - Pracownia kreskowa
1.2 - Pracownia kreskowa
W tym wątku dzielić będziemy się kreskową techniczną pracą, dotyczącą zagadnienia omawianego w unicie. Tutaj każdy ze studentów zobowiązany jest przedstawić swoje "kreski" dotyczące tematu omawianego wraz z opisem, a reszta ocenia poprawność i zastosowanie techniki.
Re: 1.2 - Pracownia kreskowa
Wziąłem na warsztat ETH/USD żeby poszukać trendów, choć powiem wam szczerze że te wręcz są podręcznikowe na GBP/USD za kilka ostatnich lat :)
No więc co zrobiłem:
- spróbowałem ustalić najpierw trend w ostatnim czasie Styczeń-MajJ 2020. Jak się przyjrzeć to idzie on zygzakiem, choć małym, więc wszystko się zgadzałoby
- potem oddaliłem i spróbowałem znaleźć trójkąt. Wyrysowałem go niby opierając się na linii dołków i ich szczytach dołkach ostatnich zagęszczeń. Prymitywne to to, bo nie wiem czy używać do takiego kreskowego rysowania szczytów i dołków dziennych czy poziomów otwarcia/zamknięcia. Może ktoś pomoże.
- Oczywiście zapomniałem zaznaczyć, jak idzie z tych 2 ostatnich szczytów cenowych linia oporu. Zobaczyłem to potem. No i widać że ETH wchodzi w poziom zagęszczenia i silnych oporów.
- złapałem się na tym, że podświadomie szukałem potwierdzenia mojej tezy, że teraz mamy poziom oporu na ETH
Ale dodatkowo zacząłem obserwowwać ruchy dzienne i powiem szczerze że ten młotek z 4 maja dzienny, gdzie była presja sprzedażowa i wrócił do góry wygląda bardzo optymistycznie.
-
- Uczeń
AT to dla mnie cały czas czarna magia, dlatego mam kilka głupich pytań:
1. Na jakiej podstawie wybierasz przedział czasowy na wykresie(rok, 5lat, miesiąc)? Jakie to ma znaczenie?
2. I tu podobnne pytanie tylko o przedział czasu na słupkach? Chodzi mi o to czy wykres 1h, 2h czy 1D itd.
1. Na jakiej podstawie wybierasz przedział czasowy na wykresie(rok, 5lat, miesiąc)? Jakie to ma znaczenie?
2. I tu podobnne pytanie tylko o przedział czasu na słupkach? Chodzi mi o to czy wykres 1h, 2h czy 1D itd.
@smutne_oczy
przedział czasowy wybierasz pod czas jaki chcesz trzymac pozycje. i tak np daytraderzy rysują linie trendu, oporu itp w przedziale kilku dni i na swieczkach 5 min czy 15 min, jak chcesz trzymac np rok to robisz to samo ale na swieczkach dniowych i okresie np:1,2,3 lata. A jak chcesz trzymac długoterminowo to analizujesz swieczki tygodniowe a okres w kilkunastu latach
przedział czasowy wybierasz pod czas jaki chcesz trzymac pozycje. i tak np daytraderzy rysują linie trendu, oporu itp w przedziale kilku dni i na swieczkach 5 min czy 15 min, jak chcesz trzymac np rok to robisz to samo ale na swieczkach dniowych i okresie np:1,2,3 lata. A jak chcesz trzymac długoterminowo to analizujesz swieczki tygodniowe a okres w kilkunastu latach
Drodzy Userzy.
Proponuję się zapoznać (i stosować ) do zaistniałej już struktury, która została zaimplementowana na potrzeby warsztatów AT.
W kwestii przypomnienia, jest jak poniżej, i będzie to pilnowane, a nie słuchających się ....
Akademia podzielona jest na moduły, wy-listowane (i aktualizowane jeżeli taka potrzeba) w
https://www.bogaty.men/forum/viewtopic.php?f=64&t=262
Każdy z UNIT został podzielony na część EDU (cz.1.0), gdzie my organizatorzy wrzucają swoje materiały edukacyjne( głównie po eng), po czym każdy z userów dodaje swoje dobre materiały (które ma) albo robi szybki research i już ma.
cześć TEORIA (cz.1.1) to miejsce gdzie my inicjujemy dyskusję teoretyczną nad tematem, przykładowo w postaci pytać na które musimy sobie jako grupa odpowiedzieć aby rozumieć pragmatyczne aspekty,
Bez zrozumienia zagadnienia nie da się tego praktycznie stosować.
część PRAKTYKA (cz.1.2) to miejsce gdzie prezentujemy swoje wypociny praktyczne, (ale tylko z danego zagadnienia), które aktualnie jest na warsztacie.
Całościowe wypociny ( czyli wszystko co było, albo się chce na kresce AT) wrzucamy do MORTAL KOMBAT.
https://www.bogaty.men/forum/viewforum.php?f=65
Skakanie z kwiatka na kwiatek (które tutaj się zaczyna kiełkować) skończy się szybkim końcem warsztatów, bo wygeneruje wielki chaos. Dlatego trzymamy się tematyki, a z czasem będzie i to o co pytacie bo program jest bardzo obszerny.
Z tego powodu zostało to podzielone na UNITY, a każdy z nich na części EDU, TEORIA,i PRAKTYKA.
I jeszcze jedno najważniejsze.
Jeżeli nie będzie chęci prac z waszej strony to one umrą, a my organizatorzy nie będziemy otwierali nowych UNIT dopóki nie zakończy się praca nad rozpoczętym. Jak sens zaczynać walkę na wielu frontach?
Bez zrozumienia podstaw wasza czas i wysiałek może być marnowany.
PROPONUJĘ więc wejść na cz.1.2 i rozpocząć praktyczną dyskusję i zacząć odpowiadać na pytania które już tam są.
https://www.bogaty.men/forum/viewtopic.php?f=72&t=305
W UNIT1 - INTRODUTION nie ma części 1.2 bo nie ma co rysować.
Topic ogłaszam za zamknięty, a wszyscy przenoszą się na cz.1.1 gdzie dyskutujemy co to AT.
Pzdr,
B.
Proponuję się zapoznać (i stosować ) do zaistniałej już struktury, która została zaimplementowana na potrzeby warsztatów AT.
W kwestii przypomnienia, jest jak poniżej, i będzie to pilnowane, a nie słuchających się ....
Akademia podzielona jest na moduły, wy-listowane (i aktualizowane jeżeli taka potrzeba) w
https://www.bogaty.men/forum/viewtopic.php?f=64&t=262
Każdy z UNIT został podzielony na część EDU (cz.1.0), gdzie my organizatorzy wrzucają swoje materiały edukacyjne( głównie po eng), po czym każdy z userów dodaje swoje dobre materiały (które ma) albo robi szybki research i już ma.
cześć TEORIA (cz.1.1) to miejsce gdzie my inicjujemy dyskusję teoretyczną nad tematem, przykładowo w postaci pytać na które musimy sobie jako grupa odpowiedzieć aby rozumieć pragmatyczne aspekty,
Kod: Zaznacz cały
Co to, Po co, Zalety i Wady, Kiedy działa a kiedy nie działa, itp.
część PRAKTYKA (cz.1.2) to miejsce gdzie prezentujemy swoje wypociny praktyczne, (ale tylko z danego zagadnienia), które aktualnie jest na warsztacie.
Całościowe wypociny ( czyli wszystko co było, albo się chce na kresce AT) wrzucamy do MORTAL KOMBAT.
https://www.bogaty.men/forum/viewforum.php?f=65
Skakanie z kwiatka na kwiatek (które tutaj się zaczyna kiełkować) skończy się szybkim końcem warsztatów, bo wygeneruje wielki chaos. Dlatego trzymamy się tematyki, a z czasem będzie i to o co pytacie bo program jest bardzo obszerny.
Z tego powodu zostało to podzielone na UNITY, a każdy z nich na części EDU, TEORIA,i PRAKTYKA.
I jeszcze jedno najważniejsze.
Jeżeli nie będzie chęci prac z waszej strony to one umrą, a my organizatorzy nie będziemy otwierali nowych UNIT dopóki nie zakończy się praca nad rozpoczętym. Jak sens zaczynać walkę na wielu frontach?
Bez zrozumienia podstaw wasza czas i wysiałek może być marnowany.
PROPONUJĘ więc wejść na cz.1.2 i rozpocząć praktyczną dyskusję i zacząć odpowiadać na pytania które już tam są.
https://www.bogaty.men/forum/viewtopic.php?f=72&t=305
W UNIT1 - INTRODUTION nie ma części 1.2 bo nie ma co rysować.
Topic ogłaszam za zamknięty, a wszyscy przenoszą się na cz.1.1 gdzie dyskutujemy co to AT.
Pzdr,
B.