Chińska medycyna.

"Natura uzdrawia, a lekarz przesyła rachunek" czyli Zdrowotnie i Bojowo
Yodzio
Uczeń
Posty: 4
Rejestracja: śr 31 sty 2018, 23:47

Chińska medycyna.

Post autor: Yodzio » czw 02 wrz 2021, 22:59

Znani mi lekarze do wyboru w PL:

- Mongołowie którzy zjechali do Polski w latach 90' (medycyna mongolska). Są w każdym dużym mieście. Do tego wszyscy mają full wykształcenie i uprawnienia medycyny zachodniej. Przykład który znam: https://www.google.com/search?client=op ... 4aa4b86d,1,,,

- Lekarze związani z uznanymi polskimi szkołami - ja znam dwie i polecam: https://www.tomo.edu.pl ; https://www.medycyna-chinska.com/szkola ... chinskiej/ - to są weterani, masę ludzi się u nich uczyło i prowadzą gabinety w całym kraju, można się u nich dowiedzieć czy ktoś leczy w okolicy. W Tomo są nauczyciele z 30-sto letnim stażem. Część nauczycieli i absolwentów to lekarze med zach.

- Na śląsku mogę polecić https://m.facebook.com/gabinet.medycyny ... ale2=pl_PL

Jedni robią głównie akupunkturę, inni zioła, jeszcze inni jedno i drugie + wskazania dietetyczne i tryb życia. Wszystko w oparciu o głęboką indywidualną diagnozę. Podstawa to diagnoza z pulsu która jest potęgą.

TCM potrafi zadziałać natychmiastowo, jak też odbudowuje stopniowo utracone zdrowie (nawet takie dziadostwo jak SM chociaż to jest pewnie praca na lata) - wszystko indywidualne. Generalnie jest to "ocean" metod i możliwości.

Jeżeli mamy jakieś ciągnące się wieloletnie schorzenia to warto pofatygować się do kilku lekarzy w jakiejś dłuższej perspektywie bo każdy może znaleźć jakiś dodatkowy ekstra "bajer" który nam pomoże.

Kupa praktycznych porad od "guru" TCM Diolosy: https://www.facebook.com/diolosapolska

Yodzio
Uczeń
Posty: 4
Rejestracja: śr 31 sty 2018, 23:47

Re: Chińska medycyna.

Post autor: Yodzio » sob 23 lip 2022, 16:50

Polecam tę pozycję o wielu aspektach zdrowego życia w ujęciu taoistycznym. Bardzo treściwa i pożyteczna część poświęcona jedzeniu i odtruwaniu:

https://www.empik.com/tao-zdrowia-seksu ... ,ksiazka-p

Yodzio
Uczeń
Posty: 4
Rejestracja: śr 31 sty 2018, 23:47

Re: Chińska medycyna.

Post autor: Yodzio » sob 23 lip 2022, 18:40

W skrócie Reid Daniel na temat jedzenia. Nie zapychamy flaków jedzeniem, jemy rzeczy odżywcze, czyli te które zawierają enzymy (czyli świeże, marynowane/kiszone, albo suszone - mrożone out!), jedzenie które ich nie zawiera to balast które ciało musi odtruć i wydalić czyli to balast-toksyna. Nie łączymy wszystkiego ze wszystkim (najgorsze połączenie to białko/skrobia). Dalej idą za tym mono-diety/półgłodówki i dla hardkorów głodówki i do spółki z tym lewatywy. Wszystko wyjaśnione kontekście nauki zachodniej (raczej do lat 80' bo wtedy książka była napisana, teraz jest pewnie wiele nowych cennych badań). W kwestii żarcia nie ma tam jakiś wynalazków których by się nie czytało wcześniej ale tutaj jest to potraktowane jako całość i rozumiesz dlaczego ma to sens.

Błonnik raczej "wilgotny", nie suchy w postaci różnych "paprochów" bo w tej formie jest ciężki dla flaków. W świeżych i suszonych warzywach to jest ten właściwy.
Warzyw nie rozgotowujemy bo tracą enzymy, tylko blanszujemy, maja być "chrupkie".

Jest tu też pewien "zgrzyt" z medycyną chińską bo znani mi lekarze radzą żeby uważać z głodówkami bo wyczerpują ciało, a lewatywy mogą wypłukiwać florę.

Skoro temat ważny (dla mnie też) to polecam przejrzeć co Diolosa pisze na ten temat na fejsie:

Czytam własnie, nie poleca probiotyków w postaci suplementów:

"...Żywe kultury bakterii występują w produktach mlecznych, innych fermentowanych produktach i w żywności wzbogaconej o probiotyki. Przykładem produktu fermentowanego, który zawiera bakterie LAB, czyli bakterie kwasu mlekowego jest Kimchi, tradycyjna przystawka kuchni koreańskiej zrobiona z solonych i poddanych fermentacji warzyw, głownie kapusty, rzodkwi, z dodatkiem wielu przypraw , w tym chili, czosnku, cebulki, imbiru. Jest wiele rożnych odmian kimchi przyrządzanych z rożnych warzyw i przypraw. Z kolei Pao Cai jest kiszonką, którą spotkacie w kuchni chińskiej, szczególnie syczuańskiej. Robi się ją z kapusty, łodyg musztardy, długiej fasolki, pieprzu, białej rzodkwi, marchewek i imbiru. Zarówno Pao Cai jak i Kimchi mają gorącą naturę termiczną i nie prowadzą do zwiększenia patologicznego yin, czyli wilgoci w przewodzie pokarmowym. W Niemczech popularna jest kiszona kapusta, do jej gotowania dodaje sie owoce jałowca, kminek, a także jabłka i białe wino, aby zneutralizować jej chłodną naturę termiczną. Produkty sojowe jak tempeh, miso, NATO i sos sojowy mają smak słony i chłodną naturę termiczną i docierają do Nerek. Produkty mleczne jak jogurty, kefiry i maślanki są najbardziej powszechnie używane jako źródło bakterii probiotycznych, docierają one głównie do przewodu pokarmowego i Płuc..."

ODPOWIEDZ